Weetjes

De vleermuis staat er niet goed op bij veel mensen. Zeker na de COVID-19 pandemie. Maar, is dit terecht? Op deze pagina vindt u leuke weetjes over de vleermuis. Ook worden wat fabeltjes over het dier besproken.

Feit of fabel?

Bekijk alle feiten, fabels en weetjes op deze pagina.

Dwergvleermuis

Vleermuizen zijn dol op muggen

Een mug kan je avond flink verpesten. Vleermuizen zijn er echter dol op. Zo vangen en eten ze in een nacht wel 3000 muggen. Dat scheelt weer wat muggenbulten!

Vleermuizen zijn wettelijk beschermde dieren.

Volgens de Wet Natuurbescherming worden vleermuizen inderdaad beschermd. In uitzonderlijke gevallen mogen ze gevangen worden, wanneer de vleermuis ernstig ziek is of wanneer u hem vangt om hem vrij te laten.

Vleermuizen vliegen in je haren

Het kan soms lijken dat vleermuizen recht op u afvliegen met het doel om in uw haren te vliegen, maar niets is minder waar. Vleermuizen maken gebruik van echolocatie waardoor ze precies kunnen bepalen waar voorwerpen – en dus mensen – zijn. Deze slimme dieren willen juist aanvaringen met mensen voorkomen!

Vleermuizen richten schade aan

In tegenstelling tot muizen bouwen vleermuizen geen nesten en knagen ook niet aan spullen. Bovenstaande holtes is waar zij schuilen en daarom richten zij geen schade aan.

Veelgestelde vragen

Vleermuizen zijn niet zulke kwade beestjes als dat meeste mensen denken. Hun uitwerpselen stinken niet want het zijn eigenlijk gewoon dode insecten. Ze leven 

’s-nachts dus u zult ze niet zo vaak tegen komen en ze richten geen schade aan.

Vleermuizen bijten u uit zichzelf niet. Wanneer u het beestje probeert vast te pakken, en hij zich in het nauw gedreven voelt, kan het voorkomen dat de vleermuis bijt of krabt.

Allereerst moet u de plek goed wassen met warm water en zeep. Vervolgens moet u de plek desinfecteren met 70% alcohol of jodiumtinctuur. 


Neem daarna zo snel mogelijk contact op met uw huisarts of de GGD. 


Wanneer de beet in de buurt van het centrale zenuwstelsel plaatsvond (bijvoorbeeld in de buurt van uw hoofd), wordt er aangeraden om het liefst binnen 24 uur contact op te nemen met uw huisarts of met de GGD. 

Als u ergens een vleermuis vindt is het heel belangrijk dat u hem niet met uw blote handen aanraakt of oppakt. Het kan namelijk zijn dat het hondsdolheid heeft. Het is een ernstige ziekte die mensen kunnen krijgen via dieren. 


  1. Is het een levende vleermuis? Doe dan het raam open en het licht uit zodat de vleermuis naar buiten kan vliegen. 
  2. U kan ook de vleermuis in een doosje vangen en buiten vrij laten. 
  3. Als u de vleermuis niet durft op te pakken kunt u de dierenambulance bellen. 

In het logo van Bacardi zie je een grote vleermuis. Maar waarom?

 

Op 4 februari 1862 kocht familie Bacardi een distilleerderij in Cuba. Toen de familie voor het eerst rum stookte in de distilleerderij kwamen ze een zwerm vleermuizen. In Cuba was een vleermuis een symbool van gezondheid en succes. De gelovige familie zag dit als een teken dat de rum geluk zou brengen. Dat is waarom er een vleermuis in het logo staat. 

 

De gouden rand om het logo kom van een verhaal over de Spaanse koning. Toen hij de Spaanse griep had dronk hij een fles Bacardi-rum leeg. De volgende dag was de koorts weg. Vandaar dat het Spaanse koninklijk wapenschild terug komt in het logo van Bacardi. 

De naam is ontstaan door de wegval van de letter ‘d’ in het woord vledermuis. Het is een samenstelling van twee woorden, vleder en muis. Maar wat het deel vleder betekent weten we niet precies. Er zijn twee verhalen:


  1. Sommige mensen denken dat het woord vleder komt van wat wij nu kennen ‘fladderen’. De naam zou dus letterlijk betekenen: ‘fladdermuis’. 
  2. Anderen denken dat vleder helemaal niet ‘fladderen’ betekent maar ‘vleugel’. Het zou dus letterlijk vleugelmuis (gevleugelde muis) betekenen. 

Het kan soms lijken of een vleermuis recht op je afvliegt. Dit is niet zo. Een vleermuis doet dit alleen om uw locatie te vinden. Het kan dus zijn dat ze rakelings langs u vliegen maar ze weten allang dat u geen prooi bent maar een groot voorwerp. Ze zijn mensenschuw dus proberen juist contact met mensen te vermijden.

Een vleermuis is een echt kolonie dier. Een vleermuis kolonie kan wel zo’n 600 vleermuizen tellen. 

 

Vrouwtjes hebben een eigen kraamkolonie. Vanaf eind juni gaan zij gezamenlijk de jongen grootbrengen. 

 

De kolonie gaat weer uit elkaar als de jongen zelfstandig voedsel kunnen vinden en kunnen vliegen

Vleermuizen hangen altijd ondersteboven. Dit komt omdat vleermuizen niet zo makkelijk weg kunnen vliegen als vogels. Als vogels weg vliegen nemen ze namelijk een klein aanloopje voordat ze de lucht in gaan. Een vleermuis kost dat heel veel energie. Als het dier ondersteboven slaapt hangen de vleugels vrij en kan het zich als het ware laten vallen. 


Het dier heeft ook een aangepaste bloedsomloop waardoor het bloed niet naar hun hoofd zakt. Als een vleermuis ondersteboven hangt trekt het lichaamsgewicht aan een pees zodat hun pootjes dicht worden getrokken. Het kost hen geen moeite om ondersteboven te hangen. 

Vleermuizen maken gebruik van echolocatie. Ze maken geluiden – die wij als mens niet kunnen horen – en luisteren dan naar de echo die wordt ontvangen. Hierdoor kunnen ze bepalen waar voorwerpen zijn en wat de afstand tot dit voorwerp is.

Het dieet van een vleermuis kan heel erg verschillen. Je heb vegetarische vleermuizen die zich voeden met fruit en nectar. Vleesetende vleermuizen zijn vleermuizen die insecten eten of zelfs kikkers. Er zijn ook vleermuizen die toch liever bloed drinken omdat daar veel ijzers inzitten.

De grootste vijanden van vleermuizen de mensen. Maar ook hebben ze andere vijanden. Dat zijn uilen, haviken en slangen. Maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat vleermuizen worden gegeten door spinnen. Denk dan bijvoorbeeld aan een vogelspin of een wielwebspin.