Werkwijze

Veilig werken doe je niet alleen voor jezelf, maar juist ook voor een ander. We doen dit voor onze collega’s, voor u en ook voor de vogels en vleermuizen. 


Wij maken uw woning natuurvrij. De dieren kunnen uw spouw nog wel verlaten, maar kunnen er niet meer in. Ook zorgen wij ervoor dat er een vervangende woonplaats voor ze komt. Wel zo netjes! Een isolatiebedrijf – zoals op de foto – kan dan veilig en natuurvriendelijk isoleren.

Werkwijze natuurvriendelijk isoleren

Stappenplan werkwijze

Stap 1

Zie je ze vliegen?

Nee, waarschijnlijk niet, want overdag  liggen – uh… hangen – vleermuizen heerlijk te slapen. Na zonsondergang worden de vleermuizen weer actief.

Om er achter te komen of er vleermuizen in uw huis wonen zal daarom een goede scan opgesteld moeten worden. 

Stap 2

Inpakken en wegwezen!

Wanneer er vleermuizen in uw huis wonen, zullen ze – voordat het werk kan beginnen – de kans moeten krijgen om te vertrekken. Er worden maatregelen genomen zodat de dieren nog wel naar buiten, maar niet meer terug naar binnen kunnen gaan.

Stap 3

EEN NIEUW HUIS 🙂

Afhankelijk van de situatie bij u thuis worden er mogelijk vleermuiskastjes (en/of vogelkastjes) bij u opgehangen. Zo kunnen de vleermuizen toch in uw tuin blijven wonen. 

De vleermuisglijbaan

Het natuurvrij maken van een woning doen we door exclusion flaps te plaatsen over open stootvoegen. De rest van de stootvoegen maken we dicht. Wij noemen het liever vleermuisglijbanen. De vleermuis roetsjt naar beneden wanneer hij de spouw verlaat. Vleermuizen vliegen, in tegenstelling tot andere vogels, niet meteen een gat in. Ze moeten eerst landen op een oppervlak. Het oppervlak heeft geen grip en hierdoor kunnen ze niet meer terug naar binnen klauteren.

Exclusion flap vleermuizen

Het vleermuispaleisje

Er moet ook een nieuwe verblijfplaats voor de vleermuis worden gecreëerd, een vleermuispaleisje. Door vleermuiskasten op te hangen hebben de vleermuizen nog een plekje om te wonen. Zo houden we de vleermuispopulatie in stand! Deze nieuwe broedplaats kan een woning van de vleermuis worden. Vleermuizen eten per nacht zo’n 3000 muggen. Best handig, zeker in de zomer!

 

Vleermuiskast spouwmuur

Hoe lang duurt natuurvrij maken?

Hoe lang het duurt om uw woning natuurvrij te maken – dus het ophangen van exclusion flaps en een of meerdere vleermuiskasten – hangt af van de grootte van uw woning. Binnen een dagdeel is het natuurvrij maken van uw woning gelukt. 

De dieren hebben in de tussentijd honger gekregen en gaan eropuit om eten te zoeken. Door de ‘vleermuisglijbanen’ kunnen ze niet meer naar binnen. Na 4 dagen is de woning natuurvrij. Gelukkig kunnen ze nog in het ‘vleermuispaleisje’ wonen. Uw woning kan na deze periode gewoon geïsoleerd worden. Laat dit wel door een gecertificeerd isolatiebedrijf doen, zo ontvangt u een leuke subsidie.